W

ij ervaren al geruime tijd dat er van de leidinggevende van nu veel wordt gevraagd. Anders dan jaren geleden. Veel managers, teamleiders, productiemanagers of projectleiders vragen dan ook tijdens ons programma of de coachingssessies tips om hun positie te verstevigen, gezag te krijgen en een echt leidende rol in te nemen.

Een leider zijn vereist skills en talent! Maar hoe word je een leider? Of hoe verwerf je gezag? Kun je gezag, charisma leren?

Duidelijk is wel dat zonder gezag, je teamleden weigeren je te volgen.Het goede nieuws: Ja! Gezag krijgen kun je leren. Tuurlijk, de een heeft het meer in zich dan de ander of het gaat de leidinggevende wat makkelijker af.

In ons Bouw een Subliem Team-programma leren wij je experimenteren zodat je leiderschap, charisma en gezag opbouwt. Ik geef 7 briljante tips om meteen te starten:

 1. Bepaal de exacte koers – maar neem wel iedereen mee.
  Geef aan welke koers er wordt gevaren, waarom en welke noodzaak daarvoor is. Een leidinggevende die de koers aanwijst en tegelijkertijd de mening van de teamleden mee laat wegen bouwt aan een subliem team. Dan werk je aan ownership! En dat geeft vertrouwen en hoop. Wees glashelder over de resultaten die bereikt moeten worden. Stel kaders en maak afspraken over het monitoren van output.
 2. Wees standvastig en zelfverzekerd. Maar luister wat mensen zeggen èn luister naar wat er niet wordt gezegd. Doe daar ook wat mee en zeg dat ook. Zeg het ook als je er niets mee doet.
  Laat je teamleden ook weten wanneer je er niet uitkomt en je hun hulp nodig hebt. Je weet tenslotte ook niet alles. Laat zien dat je vertrouwen hebt in de kwaliteiten van je team door hun input serieus te nemen. Vraag ze mee te doen bij het ontwikkelen van initiatieven of moeilijke kwesties door hun expertise in te zetten.
 3. Toon je empathie. Er is een verschil tussen:
  ‘hoe gaat ie?’ …en…’we pakken effe een bak koffie – ik wil weten hoe het met je is’.
  Toon je betrokkenheid en heb oog voor de mens achter de ‘productiecijfers’. 
 4. Train je betrouwbaarheid en integriteit.
  Durf fouten, verkeerde inschattingen en gemiste kansen toe te geven. Je bent niet superieur. Het geeft een teamlid een geweldig waarderend gevoel als ie met die inbreng jou verder heeft geholpen.
  Laat zien dat je te vertrouwen bent en schaadt dat niet.
 5. Wees glashelder bij ongeoorloofd gedrag! Grijp in (ik noem het de gele en de rode kaart), noem feiten, je teleurstelling en dat je dit verbetert wilt zien. Maak loepzuivere afspraken!
 6. Let op je eigen houding en gedrag.
  Sta rechtop als je iets vertelt, neem tijd en gebruik de stiltes. Kijk iedereen in een werkbespreking of presentatie aan. Richt je niet alleen op de veelpraters. Bereid je voor. Geef ruimte aan de teamleden om te reageren. 
 7. Verdiep je in prestatiegericht coaching.
  Stel coachende vragen die een beroep doen op het probleemoplossend vermogen en eigenaarschap van je medewerkers. Geef niet direct zelf de oplossing – daag de medewerker uit om er zelf mee te komen. Geef ze je vertrouwen dat het lukt.

Berry Jansen – trainer/coach teams en management

Wil je echt stappen maken in de aansturing van je team? Ik help je graag en ik vertel je in een strategiesessie hoe ik dat ga doen!